4 Ekim 2011 Salı

SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNEMİ HAKKINDA


Sağlıklı bir uyku düzeni günü olumlu kılmada oldukça etkilidir; bu etkiyi artırmak için gıdaya da dikkat etmek gerekir. Nasıl ki en güçlü ve pahalı araba dahi yakıtı olmadan hareket edemez, kahvaltısız güne başlayan bir öğrenci de benzer bir durumdadır.
* Özellikle de sabah kahvaltısına önem verin. Kahvaltısız başlayan bir öğrenme başarılı olamaz. Günlük planlama yaparken özellikle sabah kahvaltısına dikkat etmek gerekir. Sabah kahvaltısı yoğun bir şekilde yapılmalı, günlük yemek ağırlığı buraya verilmelidir.
Sabah kahvaltısının verdiği enerji öğrenmeyi etkinleştirdiği gibi, öğrenmenin oluşumunu da kolaylaştırır.
* Öğle ve akşam yemeklerinde ne yapmalı? Kahvaltı harici öğünlerin hafif olması öğrencinin yararınadır. Özellikle, bu öğünlerden sonra ders aktivitesi varsa fazla ve ağır, yağlı yemeklerden kaçınılmalı, uyku getirici yoğurt,ayran türü yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Özellikle akşam yemeği hafif bir öğün olmalıdır. Uyku vaktinin yaklaştığı bir zamanda ağır yemekler yemek vücut sağlığı açısından da olumsuzluklar taşır. Akşam yemeğini evdekilerle anlaşarak erken bir saatte yapmaya çalışın, böylelikle akşam çalışmalarında daha dinamik olursunuz.
* Hangi tür yiyecekler alarak çalışmayı etkinleştirebiliriz? Kahve, kola gibi içecekler kafein içerirler. Bu türlü içecekleri sıkça tüketenlerde kan basıncı artar, kalp atışı hızlanır, stres hormonları salgılanır, yüksek düzeyde hareketlilik ortaya çıkar.
Bunun sonucunda ortaya çıkan kaygı durumundan dolayı vücuttaki vitaminler daha hızlı tüketilir. Özellikle B,C türü vitaminler taşıyan yiyecekler tüketilmesinde fayda vardır. Mevsim sebzelerine ağırlık vermek, hormonlu yiyeceklerden kaçınmak.

Hiç yorum yok: