1 Ocak 2009 Perşembe

TÜRK MUTFAĞINDAN EN GÜZEL ÖRNEKLER VE TARİFLER

EN GÜZEL YEMEKLER VE TARİFLERİ OKTAY USTADAN

İZMİR KÖFTESİMalzemeler
500 gr. orta yağlı koyun kıyması
3 adet domates veya 4 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası
4 adet patates
3 çorba kaşığı sıvı yağ
3 dilim ekmek içi
1 adet soğan
1/2 demet maydanoz
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı
2 defa çekilmiş kıymanın içine rendelenmiş soğanı, ıslatılıp sıkılmış ekmek içini, tuz, karabiber ve maydanozu koyun. Bunları iyice yoğurduktan sonra ıslak avuçlarla oval şekil vererek 1 parmak kalınlığına getirin.
Patatesleri soyup köfte büyüklüğünde yuvarlak dilimler kesin.
Bir tavada sıvı kızdırın ve patatesleri bu yağda kızartıp bir tepsiye dizin.
Daha sonra aynı yağda köfteleri kızartıp patateslerin üzerine koyun.
Tavada kalan yağa, kabukları soyulmuş, zar şeklinde doğranmış domatesleri veya sulandırılmış domates salçasını koyup 2 dakika kavurun ve 1/2 bardak su ilave edip kaynatın.
Bu kaynatılan suyu tepsideki köftelerin üzerine dökün. Kapağı kapatın ve 15 dakika pişirin.
Servis tabağına köfteleri patateslerin üzerinde olarak çıkartıp servis yapın

HAVUÇLU EBEGÜMECİ
Malzemeler
2 bağ ebegümeci, 1 adet soğan, 4 diş sarmısak , 2 adet havuç, 1 tas bulgur(önceden ıslatılmış),1 çorba kaşığı zeytin yağı, yarım su bardağı su, tuz, karabiber, yoğurt

Hazırlanışı
Ebegümecinin sadece yapraklarını ayıklayıp yıkanır.Küp şeklinde doğranan soğanlar zeytinyağında kavrulurken sarımsak ilave edilir. Dilimlenmiş havuçları tuz ve karabiberide ekleyerek 5 dakika kendi suyunda pişirelim. Havuçlar yumuşadıktan sonra bulgur, ebegümeci ve suyu ilave ederek kısık ateşte pişirip yoğurtla beraber servis yapılır.

SAKIZ YAHNİSİ Dana eti haşlanır, küçük soğanlar zeytinyağında kavrulup bütün bütün kızartılır. Haşlanan ete salça ilave edilir. Kızarmış soğanlar,tuz, biber, kimyon,bütün sarımsak, sirke konulup tekrar kaynatılır. havanda dövülen sakız ilave edilir. sakız yerine portakal kabuğu ince ince doğranıp ilave edilebilir. Afiyet olsun.

RADİKA SALATASI

Radikalar ayıklanıp, yıkanır. Hazırlanan tuzlu su kaynayınca radikalar içine atılıp 10 dakika kaynatıldıktan sonra sudan çıkartılıp süzülür. Üzerine zeytinyağlı-limon karışımı dökülüp servis yapılır.

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI
Deniz börülcesi temizlenip, kaynar suda haşlanır. İçinden yeşil bir çöp çıkar sıyırarak ayıklanır. Tabağa alınıp üzerine zeytinyağlı-limon karışımından dökülür. Sarımsak dövülüp ortasına konup, servis yapılır.

ALT-ÜST BÖREĞİ (AÇMALI)
Tuz, su, un ve ! fincan zeeytinyağı konulup güzelce yoğrulur:Küçük bezeler yapılıp teker teker açılıp arasına yağ sürülüp altı beze üst üste konur: üst üste konan bezeler açılıp tepsiye döşenir isteğe bağlı olarak ortasına kıymalı; peynirli veya ıspanaklı iç konur: Diğer altı bezede aynı şekilde açılıp üzerine yayılır. Börek kesildikten sonra zeytinyağı ile yağlanıp fırına verilir.afiyet olsun.

PİMPİRİM AŞI
Malzemeler
1/2 kğ. semizotu, 2 adet domates, 2 adet patates, 3 adet çarliston biber, yarım çay bardağı zeytinyağı, 3 çorba kaşığı pirinç, tuz, kırmızı biber

Hazırlanışı
Semizotu iri iri doğranır. 2 bardak sıcak suda pirinci yarı yarıya pişirin, doğranmış semiz otunu ilave edin.yumuşadığında tencereyi ateşten alın. ince doğranmış soğanı ve biberi zeeytinyağında kavurun. rendelenmiş domatesleri ilave edin. Domatesler suyunu çekene kadar kavurun, tuz ilave edn. Pirinçli semizotunu fazla suyunu süzdükten sonra domatesli harca ilave edin. Arasıra karıştırarak 5 dakika kavurun, üzerine kırmızı biber serperek servis yapın.

TAZE SOĞANLI BAHAR YEMEĞİ Malzemeler
1 Kğ. taze soğan, 2 tane orta boy havuç, 2 tane sivri biber, 5 yumurta, 1 demet dereotu, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber

Hazırlanışı
Soğanlar ve biber temizlendikten sonra ince ince kıyılır. Havuçlar temizlenip, rendelenir. Zeytinyağında önce havuçlar daha sonra soğan ve biber kavrulur. Bu karışıma dereotu, kimyon, tuz, karabiber ilave edilir. 10 dakika ağzı kapalı olarak pişirilir. Diğer bir kapta yumurtalar çırpılır. Tavadaki karışıma yumurtalar yedirilir. Yumurtalar iyice pişince ocak söndürülür. Servis tabağına alınan yemek domates salatasıyla servis edilir.


LOKMAİzmir'in lokması ünlüdür... Mayalı hamurun ( Hamurun içine çok az çay şekeri de konulur. ) kızgın yağa atılıp, çıkarıldığında üzerine şekerli şurup dökülen bu tatlıyı iyi yapan yerlerin önünde kuyruklar oluşur.


OTLAR

Taze ot yemekleri Ege mutfağında ayrı bir yere sahiptir. Bahar geldi mi, İzmir ve çevre ilçelerinin pazar yerleri yeşillenir. Dağlardan bayırlardan toplanmış otlar kapış kapış satılır. Radika, Turp Otu, Hardal Otu, Cibes (karnabaharın ilk filizlerine verilen ad) ve daha niceleri... Otlar temizlenir, kaynar haldeki suya batırılır, yumuşadıklarında bir tabağa alınırlar. Üzerlerine bol limon ve zeytinyağı gezdirilir.

ÇİPURA
İzmir'in dillere destan balığı. Akdeniz ve Ege'de yaygın biçimde yaşayan, sırtı koyu mavi, yanları gümüş renginde, eti çok lezzetli bu balık artık çiftliklerde bol miktarda üretilmektedir. İzmir'de bir deniz ürünleri restoranına girin; ızgara çipuranızı ısmarlayın, yanına da çeşitli yöre otlarıyla zenginleştirilmiş halis zeytinyağıyla tatlandırılmış bir salata... Bundan iyisi can sağlığı...


BOYOZ

Boyoz, İzmir’in böreği. Anlatıma göre, 1492’lerde İzmir’e gelen Musevilerden kalma bir börek. Ahmet Uhri’nin ve de Avram Ventura’nın verdiği bilgiye göre, İspanya’dan gelen Sefarad kökenli Musevilerin hepsi bu böreği bilir. Ancak "boyoz" İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur.
Un, yumurta, tuz ve su karıştırılarak hazırlanan hamur kulak memesi kıvamına gelince küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Sonra el ile açılır. Kat kat, ipince olan yufkanın arasına isteğe göre peynir veya başka içlik konularak katlanır. Tepsi ile fırınlanır. Gene bilenlerin anlattığına göre, eskiden Kemeraltı’nda bulunan Musevi fırınlarında yapılan boyozun en iyisini Boyozcu Avram yaparmış. Avram öldükten sonra da İzmir’de her boyoz, "Avram Usta’nın boyozu" diye satılmış.
Boyoz fırında pitiğinden üzeri kahverengiye dönüşmüş yumurta ile yendiğinde tadına doyum olmaz.


kış türlüsü

Malzemeler:
250 gr Kuru Fasulye
280 gr Mısır
3 Havuç
1 Sap Kereviz
1 Soğan
1 Süs Biberi
2 Çorba Kaşığı Margarin
150 gr Sucuk
Bir Miktar Tabasco
Tuz
1 Çorba Kaşığı Kekik
2 Su Bardağı Et Suyu
1/2 Demet Maydanoz
Karabiber
Kırmızı Toz Biber



HAZIRLANIŞI :
Kuru fasulye kullanıyorsanız 1 gece önceden suda bekletin veya düdüklü tencerede pişirin.
Havuç ve kerevizi yıkayıp ayıklayın. Havucu verev dilimler halinde, kerevizi ince şeritler halinde doğrayın. Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Süs biberini yıkayıp çekirdeklerini ayıkladıktan sonra ince şeritler halinde doğrayın.
Margarini bir tencerede eritip soğanı kavurun. Havuç ve kerevizi ilave edip 2 dakika kadar pişirin.
Sucuğu ince dilimler halinde doğrayın. Sucuk, fasulye, mısır ve biberi tencereye ilave edin. Tabasco ve kekikle tatlandırın. Yemeğe et suyunu ekleyip kısık ateşte, tencerenin kapağını kapatarak 15 dakika kadar pişirin.
Maydanozu yıkayıp yapraklarını ayıklayın. Türlüyü tuz, karabiber ve kırmızı toz biberle tatlandırıp maydanozla süsledikten sonra servis yapın. Dilerseniz türlüye kekik de ekleyebilirsiniz.






ballı sebze

Malzemeler:
4 adet şalgam
4 adet havuç
1 adet soğan
3 çorba kaşığı bal
100 gr. tereyağı
1 adet defne yaprağı
Tuz, karabiber
4 adet bonfile



HAZIRLANIŞI :Şalgam ve havucu ayıklayıp, küp şeklinde doğrayın. Soğanı ortadan ikiye kesin. Küçük bir tencereyi yarısına kadar su ile doldurun. 2 çorba kaşığı bal ve soğanı ekleyip kaynatın. Sebzeleri ilave edip 5 dakika haşlayın.
Sebzeleri sudan çıkarıp süzün. 50 gr. tereyağında kavurun. Tuz, karabiber ve defne yaprağını ekleyin. Üzerine kalan 1 çorba kaşığı balı koyup karıştırın.
Ballı sebzeleri tereyağında kızartılmış bonfilenin yanında garnitür olarak servis yapın.




--------------------------------------------------------------------------------






--------------------------------------------------------------------------------
gelin fasulyesi

Malzemeler:
1 Yemek Tabağı Dolusu Kurutulmuş Taze Fasulye
2 Çorba Kaşığı Margarin
2 Adet Soğan
200 gr Kuşbaşı Kuzu Eti
2 Adet Patates
1/2 Çay Bardağı Pirinç
1 Çorba Kaşığı Salça
Tuz



HAZIRLANIŞI :
Kurutulmuş taze fasulyeleri akşamdan suda bekletin. Tencereye 2 çorba kaşığı margarini alın. Kızdıktan sonra yemeklik doğradığınız soğanı ilave edin. Pembeleşmeye başladığında kuşbaşı iriliğinde doğranmış kuzu etini ilave edin.
Eti, bıraktığı suyu çekene dek kavurun. Süzdüğünüz fasulyeleri, kabuklarını soyduktan sonra kuşbaşı iriliğinde kestiğiniz patatesleri, yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinci ilave edin. Üzerini örtecek kadar su ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Su kaynadıktan sonra kısık ateşte 40 dak. pişirip, servis yapın.

Hiç yorum yok: